09 Ekim 2012

Çocuğunuzu Dijitalden Değil, Dijital Cahillikten Koruyun

Sayın Veli,

Eğitimci Ufuk Tarhan'ın http://www.hurriyetegitim.com/haberler/01.10.2012/dijital-ebeveynler.aspx adresinde ulaşabileceğiniz bu yazısını dikkatinize sunarız:

Dijital ebeveynler

Yazılarımı okuyan, bloğumu, seminerlerimi takip edenler bilir. Dijital Devrim yaşıyoruz, herkes teknoloji algısını, bilgisini olabildiğince genişletmeli.

 

Dijital zekasını açmalı. Bunu özellikle ve öncelikle de ana-babalar yapmalı ki çocuklarımız geleceğe daha sağlıklı hazırlanabilsin diye, deyim yerindeyse yırtınırım...

 

Ebeveynlerin teknoloji konusunda çocukları için yaptıkları genellikle;

- Bilgisayarı/interneti bütünüyle yasaklamak,

- Zararlı sitelere girmelerini engellemek,

- Bilgisayar oyunlarını sınırlamak ya da hiç izin vermemek,

- Sürekli ders çalışmanın iyi, bilgisayarla/internetle uğraşmanın kötü olduğu algısı yaratacak iletişim kurmak,

- Bütün bütün kontrolsüz bırakıp, hiç denetlememek, yol göstermemek,

- Teknoloji konusundaki eğitim, adaptasyon işini tamamen okuldan beklemek gibi son derece sınırlı, zararlı, eksik, yetersiz eylemlerden ibaret.

 

Kanaatimce bu tip davranışlarda bulunan ve bu bilinçsizlikte, sorumsuzlukta, kolaycılıkta, ihmalkarlıkta olan anne-babaların çocuklarını okula göndermeyen, okuma-yazma öğrenmesini sağlamayan, kitap/defter/kalem almayan cahil ya da yapamayacak kadar yoksul ana-babalardan hiç farkı yoktur, biline.

 

Ya da tam tersine hiç denetlemeyen, bilgisayar ve internetle çocuğunu baş başa bırakanların da çocuğunu sırf sesi çıkmasın, aman oyalansın diye televizyonun, çizgi filmlerin karşısına, oturtup bırakan, sokağa salan anne-babalardan hiç farkları olmayacaktır.

 

Dijital dünyaya entegrasyon

 

Şimdi artık bu yeni çağda, çocuklarını yarınlara iyi hazırlamak isteyen ana-babaların bu yoldaki en önemli sorumlulukları çocuklarının dijital dünyaya entegrasyonunu sağlamaktır.

 

Bunu yapabilmek için de ilk önce kendilerinin Dijital Ebeveynler haline gelmeleri gerekir. Derslerinde yardım, meslek/hobi seçimlerinde rehberlik etmenin, birlikte oyunlar oynamanın çocukların gelişimine ne kadar olumlu etkilerinin olduğu binlerce araştırma ile ispatlanmıştır. Bunlar evrensel doğrulardır. Her toplumda her ailede geçerli koşullardır. Son yıllarda sadece araçlar ve yöntemler değişmiştir ve aslında olan biten budur. Kitabın/defterin/kalemin yerini hızla internet siteleri, tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar alıyor. Geleneksel eğitim modelleri değişiyor, olanaklar artıyor.

 

Herkes çocuklara abanmış vaziyette

 

Bu durumda iyi okumuş anne babanın çocuğuna katkı kalitesi ne ise teknolojiden iyi anlayan, yeni cihazları, interneti iyi kullanan, dijitale hakim anne babanınki de öyle olacaktır.

 

Sizlere referans göstermek, tavsiye etmek için internette Türkçe “Dijital Ebeveyn” sitesi aradım, bulamadım. Bulduğum yazıların neredeyse tamamı “çocukları dijitalden koruyun” kıvamında idi. Tüylerim diken diken oldu! Ama yurtdışında epey site buldum. İşte onlardan bazıları;

 

Ebeveynler için dijital itibar bilgileri - Anne-Babaların çocuklarını bu konuda bilinçlendirmesi gerektiğini anlatan ve örnekler veren yararlı bilgiler var (İngilizce).  Gençlerin gelecekte başvuracakları okullar ve iş yerleri tarafından nasıl inceleneceklerini, buna göre online sicil yaratmaları gerektiğini anlatıyor.

 

....

 

Bu alanda büyük bir açık olduğunu gözlüyorum. Herkes çocuklara abanmış vaziyette. Hiç “önce ben iyice bir öğreneyim de çocuğuma da öğretip, sağlıklı rehberlik edeyim diyen yok!” Olmalı hem de acilen, hızlıca... (Ufuk Tarhan, http://www.hurriyetegitim.com/haberler/01.10.2012/dijital-ebeveynler.aspx)